piątek, 16 września 2011

Aromatyczny kurczak z cytryną.

Dziś przepis tak krótki jak znakomity, jest to danie proste ale łechcące nasze podniebienia, a opiera się o 2 jakże standardowe w kuchni produkty, mianowicie o cytryny i o pierś
z kurczaka , goszczą one zapewne w zapasach wielu z was.

Cytryny jak wiadomo kojarzą się nam z ciepłym południem i jest w tym dużo sensu,
 pierwszy raz na ziemiach Italii pojawiły się one już w czasach Pana Jezusa i od starożytności nieprzerwanie się je we Włoszech uprawia.

Kraje łacińskie są do tych cytrusów przywiązane, dość powiedzieć, że największymi ich producentami są Meksyk i Argentyna, Nie dziwi więc nas, że także w Italii znaleźli się zwolennicy ich kulinarnego wykorzystania.

Najsmaczniejsze cytryny prostu z krzaka możemy dostać w Kampanii, Kalabrii i na Sycylii, nie dziwi więc,

że ktoś wpadł na genialny w swej prostocie pomysł połączenia tych wspaniałych aromatycznych owoców ze zdrowym i smacznym mięsem kurczęcia.
Czas na smakołyk z kurczaka z cytryną.

Składniki:
dla 2 osób

- 300 gr. Piersi z kurczaka
- 250 gr. Makaronu Tagliatelle (szerokie wstążki)
- pół dużej cytryny
- płaska łyżka suszonej pietruszki lub 2 łyżki świeżej
- 1/5 szklanki oliwy
- sól i pieprz
- skórka starta z ok.ćwiartki cytryny (dodasz ją wraz z pietruszką)

Przygotowanie:
-jak w filmiku-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz