poniedziałek, 5 września 2011

Ragu z wołowiny na zimny wieczór.

Dziś o Ragù , jak większość także i ja zawsze myślałem, że to danie ma typowo włoskie korzenie, jednak myliłem się.
Początki tego dania sięgają Francji i okazało się to tak ważne, że w okresie faszystowskim administracyjnie przeprowadzono italianizację nazwy tego popularnego przysmaku na Ragutto.
Mimo, iż oryginalnie danie w XVII wieku pod nazwą Ragôut na odległej ziemi, szybko podbiło gusta mieszkańców płw. Apenińskiego.
Potrawa początkowo naszpikowana aromatycznymi przyprawami była przysmakiem bogaczy i arystokratów  księstw północnej Italii,  a stamtąd przeszło pod strzechy ludu miast i gmin. :P
Zamek San Giorgio w Mantui

Ślady tamtych czasów można jeszcze odnaleźć w pewnym rodzaju Ragù
 wieprzowego, zwanego u nas potocznie spaghetti po bolońsku, mianowicie  jest ono dobre wtedy, gdy dodamy do niego sporą ilość; jakże przecież dawniej drogocennej gałki muszkatołowej.

Czasy uległy przemianie, dziś nie trzeba być duce, kondotierem lub magnatem, by pozwolić sobie na ten znakomity i rozgrzewający w jesienne dni przysmak.


Składniki na 4 porcji
* 125 gr. Mielonej wołowiny
* 125 gram cienkiej kiełbasy
* pół marchwi
* pół łodygi selera naciowego
* 1 mała cebula
* duży ząbek czosnku
* 100 ml. Czerwonego wina
* 1 łyżka oliwy
* 10 gr. Masła
* ½ kg świeżych pomidorów
* 25 gr. Koncentratu pomidorowego
* sól , pieprz

Przygotowanie:
Podsmaż mięso na patelni, mieszaj aż rozdrobnisz, gdy je przyrumienisz dolej wina i smaż do momentu jego odparowania.
W między czasie rozgrzej masło w grubym garnku.        Follow on Bloglovin
Posiekaną cebulę i drobno pokrojoną marchew z selerem podsmażaj 10 m.
Potem dodaj czosnek, mięso z sosem w którym się smażyło na patelni.
Dodaj sól i pieprz razem z miąższem pomidorowym i koncentratem rozrobionym w odrobinie wody.
Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia, zmniejsz potem ogień i gotuj dalej przez półtorej do 2 godzin w razie potrzeby dolewaj wody.
Ragù jest gotowe gdy woda odparuje i nabierze koloru bursztynu.
Zajadaj ze smakiem podane z ziemniakami , makaronem Tagliatelle, lub kluskami Gnocchi (wym. ńokki).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz