sobota, 10 września 2011

Grzanki po włosku, apetyczna Bruschetta.

Dziś krótki przepis na podstawową, wręcz ikoniczną italską przystawkę.
Bruschetta, bo dziś ją pieczemy, pochodzi ze środkowych Włoch.
Swoją karierę rozpoczęła już w XV stuleciu, by dziś stać się jedną z najbardziej kochanych przekąsek, uwielbianych w duecie z czerwonym winem.
Ja dla smaku, polecam do grzanki , kieliszek Montepulciano di Abruzzo, również rodem
ze środkowej Italii, ze stoków słonecznych i majestatycznych Apeninów. (tanio kupisz je w lidlu,
o ile kierownik trzyma jakiś poziom i umie zamawiać.).

Przysmak jest jednym z najprostszych i najłatwiejszych do wykonania posiłków, kiedy tylko masz ochotę zaspokoić pragnienie swoich kubków smakowych, po 10 minutach możesz się cieszyć.

O Bruschetcie mówi się czasem „mniejsza siostra pizzy” i faktycznie najznaczniejszą różnicą pomiędzy nimi jest wielkość, bo i Bruschettę można przyrządzić na przebogato, nawet ze śledziami jak to w Holandii bywa.

| Moja Rada:
Pamiętaj by kromki pieczywa podpiekać na grillu lub suchej patelni , tylko tak uzyskasz idealny smak, dlaczego?  Bruschetta znaczy podpiekana na węglach. |


Jako że przysmak jest włoski, a tamtejsza kuchnia nie uznaje pomidorów bez ziół ,
a w szczególności bez bazylii dziś taki właśnie przepis ;]

Follow on Bloglovin
Składniki:
* 6  półtora cm. kromek chleba pszennego, lub bułki wrocławskiej, lub 2 ciabatty pokrojone na ćwiartki
* Oliwa , do wyboru Vergine – pikantniejsza, Biała - delikatna
* 3 duże dojrzałe pomidory
* 7 posiekanych dużych listków bazylii lub płaska łyżka suszonej
* łyżka drobno startego GranaPadano, Parmezanu, jak nie macie Salami/Tylżyckiego
* duży rozgnieciony ząbek czosnku
* sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
Rozgrzej grill / patelnie. Ugriluj chleb aż stanie lekko złoty z każdej strony. Odstaw grzanki.
Teraz z pozostałych składników zrób „masę”
Połowę pomidorów pokrój w grubszą kostkę i usmaż je na 2 łyżkach oliwy, Kiedy się rozpadną prawie do końca dorzuć bazylię, czosnek i resztę pomidorowych kostek, podsmażaj dalej.
Po ok. 1 minucie od ostatniej czynności dorzuć ser i sól z pieprzem. Zamieszaj energicznie i szybko
Natychmiast nakładaj na przygotowane wcześniej grzanki, podawaj.

Pomidor z krzaka zbyt długo podsmażany zamieni się w pastę, niestety.

Tylko od waszej kreatywności i zmysłu smaku zależy jak pyszne będą wasze włoskie grzanki.
Follow on Bloglovin

4 komentarze:

  1. Faktycznie pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale , jak smakują... :P , oczywiście wygląd jest ważny , ale smak zapewniam niebiański, ważne by pomidorki były dojrzałe bo wtedy danie jest lekko słodkawe ! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba zaraz wypróbuje... wygląda bosko
    Kocham kuchnie włoską <3

    OdpowiedzUsuń