poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Lasagne ze szpinakiem i szyneczką

Lazania. Istnieją teorie, iż to Starożytni Grecy stoją za początkami Lazanii, jednak ja w te teorie wątpię i uważam tę potrawę za ściśle włoską.
Greckie-ciasto-filo i wiele tamtejszych potraw z wyglądu Lazanię przypominają, ale czy jest coś bardziej-włoskie, niż makaron, pomidory, czy szpinak i zioła.
Właśnie takie produkty, typowe dla południowej Italii, są nam potrzebne by powstała, idealna-Lazania

Oto przepis na prostą i smaczną Lasagne szpinakowo-szynkową w wersji mniej tuczącej.
Składniki na około 6 średnich porcji:

    
* 120-140 gr. plastrów makaronu lasagne
    
* 300 gr. szpinaku 
   
* 2 szklanki chudego mleka
   
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
   
* 1 łyżka soli czosnkowej lub 3/4 łyżki soli i pół łyżki czosnku granulowanego
       (z solą lepiej nie przesadzić)
    
* 8 dużych plastrów chudej szynki
   
* Oregano - 1 łyżka
    * Gałki Muszkatołowej - 1 łyżeczka
    * Pieprz

    *
1 kula twarogu (typu włoskiego, np z Lidla)
   
*2 kule mozzarelli

Przygotowanie:
 
1- Ugotuj szpinak do miękkości. (lub rozmroź i odcedź) , przygotuj makaron, pokrój w kostkę mozarellę
 
2- W rondelku, połącz mleko, mąkę, sól, czosnek i gałkę. Doprowadzić do wrzenia mieszając, aż utworzy się gęsty sos. Umieść dwie łyżki tego białego sosu na dnie naczynia żaroodpornego lub małej brytfanny i połóż pierwszą warstwę makaronu. Dodaj połowę szynki i  połowę oregano, przykryj szpinakiem wymieszanym z kostkami mozzarelli
(masa szpinakowa musi być mokra,  tą wilgoć przejmie makaron) i 1/3 twarogu.

3- Ułóż drugą warstwę makaronu (dociśnij aby miał z czego zaciągnąć wilgoć), polej sosem. Ułóż pozostałe składniki, pozostawiając część szynki i mozzarelli. Dopraw Oregano i obficie Pieprzem

4- Ułóż resztę makaronu, pokryj pozostałą szynką, polej resztą sosu i posyp mozzarellą.
 

5- Zapiekaj w temperaturze 190 ° C od 30 do 35 minut. Przed podaniem schładzaj 10 minut.

Oto nasza nietucząca-lazania
Follow on Bloglovin
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz