Greckie-ciasto-filo i wiele tamtejszych potraw z wyglądu Lazanię przypominają, ale czy jest coś bardziej-włoskie, niż makaron, pomidory, czy szpinak i zioła.
Właśnie takie produkty, typowe dla południowej Italii, są nam potrzebne by powstała, idealna-Lazania
Oto przepis na prostą i smaczną Lasagne szpinakowo-szynkową w wersji mniej tuczącej.
Składniki na około 6 średnich porcji:
* 120-140 gr. plastrów makaronu lasagne
* 300 gr. szpinaku
* 2 szklanki chudego mleka
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka soli czosnkowej lub 3/4 łyżki soli i pół łyżki czosnku granulowanego
(z solą lepiej nie przesadzić)
* 8 dużych plastrów chudej szynki
* Oregano - 1 łyżka
* Gałki Muszkatołowej - 1 łyżeczka
* Pieprz
*1 kula twarogu (typu włoskiego, np z Lidla)
*2 kule mozzarelli
Przygotowanie:
1- Ugotuj szpinak do miękkości. (lub rozmroź i odcedź) , przygotuj makaron, pokrój w kostkę mozarellę
2- W rondelku, połącz mleko, mąkę, sól, czosnek i gałkę. Doprowadzić do wrzenia mieszając, aż utworzy się gęsty sos. Umieść dwie łyżki tego białego sosu na dnie naczynia żaroodpornego lub małej brytfanny i połóż pierwszą warstwę makaronu. Dodaj połowę szynki i połowę oregano, przykryj szpinakiem wymieszanym z kostkami mozzarelli (masa szpinakowa musi być mokra, tą wilgoć przejmie makaron) i 1/3 twarogu.
3- Ułóż drugą warstwę makaronu (dociśnij aby miał z czego zaciągnąć wilgoć), polej sosem. Ułóż pozostałe składniki, pozostawiając część szynki i mozzarelli. Dopraw Oregano i obficie Pieprzem
4- Ułóż resztę makaronu, pokryj pozostałą szynką, polej resztą sosu i posyp mozzarellą.
5- Zapiekaj w temperaturze 190 ° C od 30 do 35 minut. Przed podaniem schładzaj 10 minut.
Oto nasza nietucząca-lazania

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz