Chce wam zaproponować tradycyjny umbryjski przepis na faszerowane pomidory.
![]() |
Umbryjska rzeka Nera |
Umbria choć słynie z kiełbas, dziczyzny i czarnych trufli, w przypadku tej receptury zaskakuje nas znakomitym smakiem letniego, pomidorowego posiłku jadanego w sercu tego rolniczego i górskiego regionu.

Składniki na 2 porcje:
*4 dojrzałe i twarde pomidory*1 garść natki pietruszki
*2 ząbki czosnku
*ok. 20 czarnych oliwek posiekanych
*bułka tarta - średnia miska
*Oliwa z 1 tłoczenia
*sól,
*ostra papryka czerwona najlepiej suszona,
ewentualnie kapary , sardele (anchois)
Sposób przyrządzenia:
Umyj pomidory, przekrój je na pół i usuń nasiona. Posól wewnątrz, ułóż na boku, pochylone i odczekaj, aż wycieknie sok. Posiekaj drobno czosnek i natkę. Wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwek i spora ilością bułki tartej. Dodaj oliwę i troszkę ostrej papryki do smaku.
![]() |
przed i po upieczeniu |
Posyp 2-3 łyżkami bułki tartej i polej oliwą, wstaw do piekarnika nagrzanego na ok. 150-160°C na około ½ godziny, następnie podnieś lekko temperaturę w piekarniku i zapiekaj jeszcze 10 minut.
Kiedy podasz to danie z ryżem ugotowanym na sypko, stworzysz tak pyszny obiad.
Obserwuj tablicę CLARCASTEL należącą do użytkownika Clarcastel.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz