wtorek, 30 sierpnia 2011

Faszerowane pomidory z Umbrii na szybko

Wykorzystajcie fakt że jest sezon na świeże pomidory zanim się skończy, nie jest on u nas zbyt długi.
Chce wam zaproponować tradycyjny umbryjski przepis na faszerowane pomidory.

Umbryjska rzeka Nera

Umbria choć słynie z kiełbas, dziczyzny i czarnych trufli, w przypadku tej receptury zaskakuje nas znakomitym smakiem letniego, pomidorowego posiłku jadanego w sercu tego rolniczego i górskiego regionu.   Follow on Bloglovin
Składniki na 2 porcje:
*4 dojrzałe i twarde pomidory
*1 garść natki pietruszki
*2 ząbki czosnku
*ok. 20 czarnych oliwek posiekanych
*bułka tarta - średnia miska
*Oliwa z 1 tłoczenia
*sól,
*ostra papryka czerwona najlepiej suszona,
ewentualnie kapary , sardele (anchois)

Sposób przyrządzenia:
Umyj pomidory, przekrój je na pół i usuń nasiona. Posól wewnątrz, ułóż na boku, pochylone i odczekaj, aż wycieknie sok.
Posiekaj drobno czosnek i natkę. Wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwek i spora ilością bułki tartej. Dodaj oliwę i troszkę ostrej papryki do smaku.
przed i po upieczeniu
Tak zrobionym farszem wypełniaj połówki pomidorów, kiedy wszystkie nafaszerujesz ułóż je na blasze wysmarowanej oliwą.
Posyp 2-3 łyżkami bułki tartej i polej oliwą, wstaw do piekarnika nagrzanego na ok. 150-160°C na około ½ godziny, następnie podnieś lekko temperaturę w piekarniku i zapiekaj jeszcze 10 minut.

Kiedy podasz to danie z ryżem ugotowanym na sypko, stworzysz tak pyszny obiad.
Obserwuj tablicę CLARCASTEL należącą do użytkownika Clarcastel.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz