piątek, 26 sierpnia 2011

Makaron z warzywami, w sam raz na upał.

Rozpoczęły cukiniowe żniwa, coraz więcej ich w na targach, straganach, w marketach, a wiec i na stołach.
Warzyw jest dużo szkoda więc by tak obfitość poszła na zmarnowanie. w najbliższym czasie podam wam pewnie parę fajnych przepisów zawierających to smaczne warzywo.

Parę słów o Cukini : jej nazwa pochodzi z regionu Toskania, z tamtejszego dialektu , sama roślina pochodzi z Ameryki, ale w postaci jaką my znamy występuje od końca XIX wieku.

Cukinie jaki jadamy wyhodowano w pobliżu Mediolanu i stad może zwyczaj by dane odmiany nazywać nazwami miast z których okolic pochodzą.
Dziś wielu z nas czeka kiedy tylko pojawią się smaczne-cukinie, a oto-przepis:

 

Składniki na 6 porcji
*4 duże marchwie w ok.2 cm kawałkach
*4 duże posiekane cebule
*1 duży brokuł podzielony na różyczki
*2 CUKINIE średniej wlk. pokrojone w kostkę
*1/4 kubka świeżej bazyli lub 1/8 suszonej
*ok pół kubka oliwy
*4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  może być czubata łyżeczka suszonego
* ok 400 gr. makaronu KOKARDKI (wł. Farfalle)
*1 kubek startego pikantnego sera (długo dojrzewającego)

Przygotowanie
W połowie oliwy podsmaż przez chwile połowę świeżego czosnku (pamiętaj nie za długo bo zgorzknieje)
Przez 7 do 10 minut gotuj brokuła i marchewki (muszą być miękkie)
Przez chwilę ! podsmaż kostki cukini na patelni po podsmażaniu czosnku
Włóż wszytko do garnka, dodaj resztę składników razem z całą oliwą i całościa czosnku oraz z bazylią.
Osobno ugotuj makaron , najlepiej w wersji Duro czyli by był NIECO twardszy niż al dente
(na ząb po polsku)
Makaron odcedź i wrzuć do pozostałych składników, podgrzewaj ok 4 minuty na średnim ogniu mieszając.                                                        Follow on Bloglovin
Dorzuć ser i energicznie mieszaj przez ok 0,5 minuty.
Szybko wykładaj na talerze zanim stężeje, podawaj :]
hehe smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz