środa, 24 sierpnia 2011

Pyszne-pomidorowe-spaghetti i ... jak to z Pomodori było

Pomidory, chociaż dziś podaje przepis na spaghetti, to o nich chce troszkę napisać.

Historia pomidora jest dość fascynująca. Początkowo był on uprawiany w środkowo amerykańskim plemieniu Mexików i właśnie z ogrodów Króla Azteków nasiona tej rośliny zabrał Cortez, a potem wysłał je do Europy.
Po pewnym czasie na starym kontynencie zaczęto je uprawiać w ogrodach i tak też trafiły do Włoch.
 Długi czas Pomidory pełniły funkcje dekoracyjne ze względy na swoje piękne kolory, nie spożywano ich uważano wręcz, że są trujące. taki stan rzeczy ciągnął się latami.We włoskim ciepłym i suchym klimacie tkwiła istota zmiany, której owoce możecie zobaczyć choćby na filmiku poniżej.
Italia miejscami tak podobna swoim klimatem do Meksyku była miejscem gdzie Pomidor wydawał liczne i dobre owoce, nie dziwi więc, że ktoś wpadł na pomysł by spróbować je wykorzystać i oto w 1692 roku pojawia się pierwszy przepis kulinarny z Pomodori rodem z Neapolu ojczyzny-Pizzy.


W ciągu kliku dziesięcioleci okazało się, że Pomidory nie tylko nie szkodzą, ale można je jeść i są pyszne, to stało się źródłem jego popularności w całej włoskiej kuchni.

Ba, Włosi stali sie tak wyrafinowani, że zaczęli mnożyć odmiany tej rośliny, a nawet dzielić ja na te do sałatek i te do sosów np San Marzano rosnące u stóp Wezuwiusza.
Ta jak kiedyś o niej myślano egzotyczna ozdoba, jest dla nas rzeczą podstawową , produktem pierwszej potrzeby i nie ma nić lepszego jak słodkie i świeże pomidory



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz